banner

Ikke-fungible tokens, eller NFTs, er digitale eiendeler som er beviselig unike. De kan brukes til å representere både håndgripelige og immaterielle gjenstander. Ikke-fungible tokens (NFTs) er kryptografisk unike tokener som er koblet til digitalt (og noen ganger fysisk) innhold, noe som gir bevis på eierskap.

De har mange brukstilfeller, inkludert kunstverk, digitale samleobjekter, musikk og gjenstander i videospill. Kryptovalutaer, verktøytokener, sikkerhetstokener, personverntokener… digitale eiendeler og deres klassifikasjoner multipliserer og utvikler seg rett ved siden av kryptografisk teknologi og blokkjedeteknologi.

Ikke-fungible tokens (NFTs) er en av de raskest voksende sektorene i kryptoindustrien. I denne guiden utforsker vi hva de er, hvordan de fungerer og hvordan de brukes.

Hva er ikke-fungible tokens?

Ikke-fungible tokens er digitale eiendeler som inneholder identifiserende informasjon registrert i smarte kontrakter.

Det er denne informasjonen som gjør hver NFT unik, og som sådan kan de ikke erstattes direkte av et annet token. De kan ikke byttes som for like, da ingen to NFT-er er like. Sedler kan derimot enkelt byttes mot hverandre; Hvis de har samme verdi, er det ingen forskjell for innehaveren mellom for eksempel en dollarseddel og en annen. 

Ikke-fungible tokens, eller NFTs, er digitale eiendeler som er beviselig unike. De kan brukes til å representere både håndgripelige og immaterielle gjenstander.

Bitcoin er et morsomt token. Du kan sende noen en Bitcoin, og de kan sende en tilbake, og du har fortsatt en Bitcoin. (Selvfølgelig kan verdien av Bitcoin endres i løpet av utvekslingstidspunktet.) Du kan også sende eller motta mindre mengder av en Bitcoin, målt i satoshis (tenk på satoshis som cent av en Bitcoin), siden fungible tokens er delelig.

Vanligvis er ikke-fungible tokens ikke delelig, på samme måte som du ikke kan sende noen en del av en konsertbillett; en del av en konsertbillett ville ikke være verdt noe på sin egen og ville ikke være innløselig. Men de siste månedene har noen investorer eksperimentert med begrepet fraksjonaliserte NFTs, selv om de forblir et lovlig grått område og kan sees på som verdipapirer.

CryptoKitties samleobjekter var noen av de første ikke-fungible tokens. Hver blokkjedebaserte digitale kattunge er unik; Hvis du sender noen en CryptoKitty og mottar en CryptoKitty fra noen andre, vil den du mottar være en helt annen CryptoKitty enn den du sendte. Å samle forskjellige digitale kattunger er poenget med spillet. 

 Den unike informasjonen til et ikke-fungible token, som en CryptoKitty, lagres i sin smarte kontrakt og uforanderlig registrert på tokenets blokkjede. CryptoKitties ble opprinnelig lansert som ERC-721-tokens på Ethereum blockchain, men har siden migrert til sin egen blokkjede, Flow, for å være enklere for krypto-nykommere å få tilgang til.

Handelsvolumet for ikke-fungible tokens nådde $ 10.67 milliarder i tredje kvartal 2021, en økning på 700% fra forrige kvartal.

Hva gjør NFT-er så spesielle?

Ikke-fungible tokens har unike attributter; De er vanligvis koblet til et bestemt anleggsmiddel. De kan brukes til å bevise eierskapet til digitale gjenstander som spillskall helt frem til eierskap av fysiske eiendeler.

Andre tokens er fungible, på samme måte som mynter eller sedler. Fungible tokens er identiske, de har de samme attributtene og verdien når de utveksles.

I mars 2021 solgte den digitale kunstneren Beeple en NFT-collage av sitt arbeid for 69 millioner dollar, noe som gjorde ham til den tredje dyreste levende kunstneren på auksjon, etter David Hockney og Jeff Koons.

Hvordan brukes ikke-fungible tokens?

I tillegg til å representere digitale samleobjekter som CryptoKitties, NBA Top Shot og Sorare, kan ikke-fungible tokens brukes til digitale eiendeler som må skilles fra hverandre for å bevise deres verdi, eller knapphet. De kan representere alt fra virtuelle landpakker til kunstverk, til eierskapslisenser.

De er kjøpt og solgt på NFT-markedsplasser. Mens dedikerte markedsplasser som OpenSea og Rarible hittil har dominert feltet, har noen av de ledende kryptobørsene nylig begynt å muskel inn på plass. I juni 2021 lanserte kryptobørsen Binance sin egen NFT-markedsplass, mens rivalen Coinbase kunngjorde sine egne planer for en NFT-markedsplass i oktober 2021, med over 1,4 millioner brukere som registrerte seg for venteliste de første 48 timene.

Hvordan fungerer NFT-er?

Tokens som Bitcoin og Ethereum-baserte ERC-20-tokens er morsomme. Ethereums ikke-fungible tokenstandard, som brukes av plattformer som CryptoKitties og Decentraland, er ERC-721.

Ikke-fungible tokens kan også opprettes på andre smart kontrakt-aktiverte blokkjeder med ikke-fungible tokenverktøy og støtte. Selv om Ethereum var den første som ble mye brukt, utvides økosystemet, med blokkjeder som Solana, NEO, Tezos, EOS, Flow, Secret Network og TRON som støtter NFTs.

Ikke-fungible tokens og deres smart kontrakter gjør det mulig å legge til detaljerte attributter, for eksempel identiteten til eieren, rike metadata eller sikre filkoblinger. Potent av ikke-fungible tokens å uforanderlig bevise digitalt eierskap er en viktig progresjon for en stadig mer digital verden. De kunne se blockchains løfte om tillitsløs sikkerhet anvendt på eierskapet eller utvekslingen av nesten hvilken som helst eiendel.

Som utfordringen med blockchain til dags dato, ikke-fungible tokens, deres protokoller og smart kontraktsteknologi er fortsatt under utvikling. Å lage desentraliserte applikasjoner og plattformer for administrasjon og opprettelse av ikke-fungible tokens er fortsatt relativt komplisert. Det er også utfordringen med å skape en standard. Blockchain-utviklingen er fragmentert, mange utviklere jobber med sine egne prosjekter. For å lykkes må det kanskje være enhetlige protokoller og interoperabilitet.

Slik kjøper du NFT-tokens

Ikke-fungible tokens kan kjøpes på et stort antall NFT-markedsplasser, inkludert OpenSea, Rarible og SuperRare. Slik får du dine digitale hender på noen ved hjelp av Rarible:

Trinn 1: Gå over til Rarible-nettstedet og klikk på ‘Koble til’-knappen øverst til høyre. Herfra velger du lommeboken du vil koble til plattformen og logger inn. 

Du må godta vilkårene for bruk før du kan logge inn.

Trinn 2: Når du er logget inn, kan du søke på plattformen etter NFT du ønsker å kjøpe.

I vårt eksempel viser vi hvordan du kan kjøpe ‘Skjebnens hånd ‘ av Jango. Prosessen vil være lik uansett hvilken NFT du ønsker å kjøpe (forutsatt at den er tilgjengelig for kjøp direkte).

Når du har valgt NFT du vil kjøpe, klikker du på ‘Kjøp nå’-knappen.

Trinn 3: Et bekreftelsesvindu dukker opp og ber deg om å dobbeltsjekke detaljene i bestillingen.

Hvis du er glad for å fortsette, klikker du på “Fortsett til betaling”-knappen for å gå videre til det siste trinnet.

Trinn 4: Lommebokklikket ditt dukker deretter opp og ber deg om å bekrefte transaksjonen. Igjen, hvis du er glad for å fortsette, bare bekreft transaksjonen, så blir den behandlet.

Når det er bekreftet, vil NFT bli deponert direkte til Ethereum-adressen din og vil være din å beholde.

Merk: Det kan være lurt å unngå å kjøpe NFT-ene dine i rushtiden – ellers kan du ende opp med en uvanlig høy gassavgift (i henhold til vårt eksempel nedenfor).

Profilbildeserien CryptoPunks dateres tilbake til 2017, og er et av de tidligste NFT-prosjektene som eksisterer. CryptoPunks er laget av utviklingsstudioet Larva Labs, og er en serie på 10 000 kunstbilder på 24 x 24 piksler som viser “punks” med randomiserte attributter, inkludert kjønn, hodeplagg og briller.

CryptoPunks

Opprinnelig utgitt gratis, CryptoPunks kommanderer nå store summer; i skrivende stund selger de billigste punkene for sekssifrede summer, mens de sjeldneste punkene, inkludert romvesener, aper og zombier, selger for millioner av dollar. Selv betalingsgiganten Visa har kommet inn på handlingen, og snappet opp CryptoPunk #7610 som en del av samlingen av “historiske handelsgjenstander”.

Men hva kan du gjøre med CryptoPunks? De brukes hovedsakelig for å demonstrere medlemskap i et eksklusivt brorskap, med eiere som bruker dem som avatarer på sosiale medier. Faktisk har galskapen bedt Twitter om å rulle ut planer for verifisering av NFT-avatarer, for å forhindre at folk gir bort lagrede CryptoPunk-bilder som den virkelige avtalen. Og vi kan se dem på sølvskjermen snart; Larva Labs har signert med United Talent Agency for å utforske å bringe sine egenskaper til film, TV, videospill og mer.

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club er en begrenset serie ethereum-baserte NFTs.

I likhet med CryptoPunks er Bored Ape Yacht Club en serie NFT-avatarer – i dette tilfellet med form av uinteresserte aper. Og også, som CryptoPunks, er det 10 000 av dem, hver og en har et tilfeldig generert sett med attributter, og et blomstrende samfunn har dukket opp rundt dem.

Kanskje viktigst av alt, å eie en Bored Ape NFT gjør deg kvalifisert for dråper med ekstra NFTs, for eksempel Bored Ape Kennel Club (en serie hundens NFTs) og Mutant Ape Yacht Club (en serie, eh, mutante aper). Tenk på det som en billett til en eksklusiv klubb som tilbyr fordeler for medlemmer.

Den eksklusive klubben har blitt stadig mer eksklusiv det siste året, med et økende antall kjendiser som samler opp Bored Apes – inkludert Eminem, Snoop Dogg og Stephen Curry. I likhet med CryptoPunks’ Larva Labs har Bored Ape Yacht Club-skaperen Yuga Labs sikret Hollywood-representasjon, med et øye for å utvide merkevaren til film, TV og andre underholdningsformater.

I desember 2021 overtok gulvprisen på Bored Ape NFTs CryptoPunks for første gang, et tegn på PFP-samlingens voksende popularitet.

Axie Infinity

Axie Infinity ser deg samle søte monstre å kjempe med. 

NFT-samleobjekter som CryptoPunks og Bored Apes er en ting, men ikke-fungible tokens har et bredt utvalg av applikasjoner – hvorav den ene er å representere digitale objekter i videospill. Og det største NFT-videospillet akkurat nå er Axie Infinity, som ble den mest omsatte NFT-samlingen noensinne i tredje kvartal 2021, med handelsvolumer over $2.5 milliarder.

Spillet i seg selv er en affære i Pokémon-stil som ser deg samle søte monstre kalt Axies, sette dem mot hverandre i kamper og avle dem for å lage nye Axies. Spillets “spill for å tjene” mekaniker har sett spillere i land som Filippinene tjene til livets opphold ved avl og handel med Axies. Selve spillet har imidlertid en bratt læringskurve, og med individuelle Axies som handler for hundrevis av dollar, er det ikke billig å sette sammen et lag for å komme i gang.

NFT-er og DeFi

Ikke-fungible tokens lager også bølger i et av kryptos mest spennende og innovative rom, det desentraliserte finansrommet (DeFi). 

Et eksempel på hvordan NFT-er brukes i DeFi er Aavegotchi, en eksperimentell oppstart finansiert av DeFi-pengemarkedet Aave. Aavegotchis er NFT krypto-samleobjekter som brukes i et spillunivers; hver Aavegotchi har også Aaves aTokens satset inne i dem som sikkerhet, noe som betyr at hver og en genererer avkastning på Aave. Hvis eieren likviderer sin eierandel, forsvinner Aavegotchi.

En annen tjeneste som tar sikte på å bygge bro over DeFi- og NFT-kommunitittene er Rarible, en desentralisert app (eller dapp) som gjør det mulig for brukere å selge digitale kunstverk i Rarible-markedet.

I juli 2020 lanserte Rarible RARI, et styringstoken som brukes til å belønne skapere og samlere; det kan bare opptjenes gjennom aktiv deltakelse på plattformen.

Den siste utviklingen

NFT-rommet vokste eksplosivt i 2021, og handelsvolumene i tredje kvartal nådde 10,67 milliarder dollar, ifølge DappRadar – en økning fra år til år på over 38 000%. I august registrerte den beste NFT-markedsplassen OpenSea handelsvolum på over $ 75 millioner på en enkelt dag – mer enn hele handelsvolumet i 2020. 

I mellomtiden begynte NFTs å bytte hender mot iøynefallende summer. I mars 2021 solgte den digitale kunstneren Beeple et enkelt NFT-kunstverk for 69,3 millioner dollar på auksjon, noe som drev ham inn i rekkene til de bestselgende levende kunstnerne over natten. CryptoPunks, Bored Apes og Art Blocks handlet hender for millioner av dollar. Duftende et nytt marked, ærverdige institusjoner som auksjonshus Christie’s og Sotheby’s har omfavnet NFTs, vert salg og (i sistnevnte tilfelle) lansere sin egen NFT-plattform. Kunstgallerier kjempet med det tornete spørsmålet om hvordan man viser digitale kunstverk.

Store penger ble ledsaget av stadig større navn, da kunstnere og kjendiser red bølgen av entusiasme for NFTs. Rapperen Snoop Dogg utklasset seg selv som NFT-samler og ga ut NFT-billetter til en fest i kryptospillet The Sandbox; Ashton Kutcher og Mila Kunis lanserte sin Stoner Cats-tegneserie som en NFT; og NFL-stjernen Tom Brady lanserte sin egen NFT-plattform, Autograph. 

NFTs fremtid

Foreløpig er mye av oppmerksomheten rundt ikke-fungible tokens fokusert på kunstverk, spill og krypto samleobjekter. I økende grad lisensierer gjenkjennelige merker innholdet sitt for NFTs; fantasy fotballkamp Sorare har registrert over 100 fotballklubber til sin plattform, mens slike som Smurfene, Minecraft, og BBCs Doctor Who alle har blitt gjengitt som NFT-er. Twitter lanserte sin egen samling av NFTs i juni 2021; måneder senere kunngjorde de planer om å verifisere brukernes NFT-avatarer.

For spill kan ikke-fungible tokens brukes til å fremstille gjenstander i spillet som skins, noe som potensielt gjør at de kan overføres til nye spill eller handles med andre spillere.

Deres potensial er imidlertid mye bredere; mulige applikasjoner inkluderer opphavsrett og immaterielle rettigheter, billettsalg og salg og handel med videospill, musikk og filmer. I september 2021 ble thrillerfilmen Zero Contact den første spillefilmen som ble utgitt som en NFT; uker senere fulgte thrilleren Lockdown med pandemitema etter. I oktober lanserte Tom Bradys NFT-plattform Autograph en musikk vertikal, med The Weeknd som sin første signering.

Videospillselskaper har grepet mulighetene til NFTs, med Assassin’s Creed-utgiver Ubisoft som det første store spillselskapet som lanserte NFT-er i slutten av 2021. Andre spillselskaper , inkludert Konami, har eksperimentert med NFTs, men mange spillere er fortsatt skeptiske til teknologien; i desember 2021 forlot utvikleren GSC Game World planer om å inkludere i spillet. NFTs i spillet S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Tsjernobyl, etter en utbredt tilbakeslag blant fansen.

NFTer forventes også å bli en nøkkelkomponent i metaverset, en vedvarende, delt virtuell verden der brukere kan samhandle som 3D-avatarer. Selskaper som Meta (tidligere Facebook), Adidas, Nike og Samsung har alle våget seg inn i metaverset, og flere merker forventes å følge etter.

Metaverse plattformer som Decentraland og The Sandbox bruker allerede NFTs til å representere tomter av virtuelle land og gjenstander i spillet som klær for avatarer. Det neste trinnet mot en enkelt, vedvarende metaverse vil sannsynligvis gjøre bruk av NFTs interoperabilitet, slik at brukere kan flytte virtuelle elementer mellom forskjellige metaverse plattformer.

Bare uker inn i alliansen mellom Ripple og en 16z-støttet, blockchain gaming startup Forte, og spillutviklere er allerede vervet i XRP Army.

Ikke-fungible tokens legger potensial til etableringen av sikkerhetstokener og tokenisering av både digitale og virkelige eiendeler. Fysiske eiendeler som eiendom kan tokeniseres for brøkdel eller delt eierskap. Hvis disse sikkerhetstokenene ikke er morsomme, er eierskapet over eiendelen fullstendig sporbart og tydelig, selv om bare tokener som representerer deleeierskap selges. 

Videre bruk av ikke-fungible tokens kan omfatte sertifisering for kvalifikasjoner, programvarelisensiering, garantier og til og med fødsels- og dødsattester. Den smarte kontrakten til et ikke-fungible token beviser uforanderlig identiteten til mottakeren eller eieren og kan lagres i en digital lommebok for enkel tilgang og representasjon. En dag kan våre digitale lommebøker inneholde bevis på hvert sertifikat, hver lisens og eiendel, eier vi.

banner
crypto & nft lover

Johnathan DoeCoin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar.

Follow Me

Top Selling Multipurpose WP Theme

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

banner

Leave a Comment