banner

Desentralisert finans (DeFi) tar sikte på å kutte ut mellommennene i vår daglige økonomi.

DeFi er en forkortelse for “desentralisert finans”, et paraplybegrep for en rekke finansielle applikasjoner i kryptovaluta eller blokkjede rettet mot å forstyrre økonomiske mellomledd.

DeFi henter inspirasjon fra blockchain, teknologien bak den digitale valutaen bitcoin, som lar flere enheter holde en kopi av en historie med transaksjoner, noe som betyr at den ikke styres av en enkelt, sentral kilde. Det er viktig fordi sentraliserte systemer og menneskelige portvakter kan begrense hastigheten og raffinementet til transaksjoner samtidig som de tilbyr brukerne mindre direkte kontroll over pengene sine. DeFi er distinkt fordi det utvider bruken av blokkjede fra enkel verdioverføring til mer komplekse økonomiske brukstilfeller.

Bitcoin og mange andre digitale innfødte eiendeler skiller seg ut fra eldre digitale betalingsmetoder, for eksempel de som drives av Visa og PayPal, ved at de fjerner alle mellommenn fra transaksjoner. Når du betaler med kredittkort for kaffe på en kafé, sitter en finansinstitusjon mellom deg og virksomheten, med kontroll over transaksjonen, beholder myndigheten til å stoppe eller pause den og registrere den i sin private hovedbok. Med kryptovaluta er disse institusjonene kuttet ut av bildet.

Direkte kjøp er ikke den eneste typen transaksjon eller kontrakt som overvåkes av store selskaper; finansielle applikasjoner som lån, forsikring, crowdfunding, derivater, betting og mer er også under deres kontroll. Å kutte ut mellommenn fra alle slags transaksjoner er en av de viktigste fordelene med desentralisert økonomi.

Før det ble kjent som desentralisert økonomi, ble ideen om DeFi ofte kalt “åpen økonomi”.

Ethereum-applikasjoner

De fleste desentraliserte finansapplikasjoner er bygget på toppen av Ethereum, verdens nest største krypto plattform, som skiller seg ut fra Bitcoin-plattformen ved at den er enklere å bruke til å bygge andre typer desentraliserte applikasjoner utover enkle transaksjoner. Disse mer komplekse økonomiske brukstilfellene ble til og med fremhevet av Ethereum-skaperen Vitalik Buterin tilbake i 2013 i den opprinnelige Ethereum-meldingen.

Det er på grunn av Ethereums plattform for smart kontrakter – som automatisk utfører transaksjoner hvis visse betingelser er oppfylt – gir mye mer fleksibilitet. Ethereum programmeringsspråk, for eksempel Solidity, er spesielt designet for å opprette og distribuere slike smart kontrakter.

La oss for eksempel si at en bruker vil at pengene skal sendes til en venn neste tirsdag, men bare hvis temperaturen stiger over 90 grader Fahrenheit i henhold til weather.com. Slike regler kan skrives i en smart kontrakt.

Med smart kontrakter i kjernen opererer dusinvis av DeFi-applikasjoner på Ethereum, hvorav noen utforskes nedenfor. Ethereum 2.0, en kommende oppgradering til Ethereums underliggende nettverk, kan gi disse appene et løft ved å chippe bort på Ethereums skalerbarhetsproblemer.

De mest populære typene DeFi-applikasjoner inkluderer:

• Desentraliserte børser (DEXs): Online børser hjelper brukere med å bytte valuta mot andre valutaer, enten amerikanske dollar for bitcoin eller eter for DAI. DEXs er en varm type utveksling, som forbinder brukere direkte slik at de kan handle krypto med hverandre uten å stole på et mellomledd med pengene sine.

• Stablecoins: En kryptovaluta som er knyttet til en eiendel utenfor krypto (for eksempel dollar eller euro) for å stabilisere prisen.

•Utlånsplattformer: Disse plattformene bruker smart kontrakter for å erstatte mellomledd som banker som forvalter utlån i midten.

•”Wrapped” bitcoins (WBTC): En måte å sende bitcoin til Ethereum-nettverket slik at bitcoin kan brukes direkte i Ethereums DeFi-system. WBTCer tillater brukere å tjene renter på bitcoin de låner ut via de desentraliserte utlånsplattformene beskrevet ovenfor.

• Prediksjonsmarkeder: Markeder for tipping på utfallet av fremtidige hendelser, for eksempel valg. Målet med DeFi-versjoner av prediksjonsmarkeder er å tilby samme funksjonalitet, men uten mellomledd.

Les mer: Sentralisert utveksling (CEX) vs. Desentralisert utveksling (DEX): Hva er forskjellen?

I tillegg til disse appene har nye DeFi-konsepter dukket opp rundt dem:

• Yield farming: For kunnskapsrike tradere som er villige til å ta risiko, er det avkastningsoppdrett, der brukere skanner gjennom forskjellige DeFi-tokens på jakt etter muligheter for større avkastning.

• Likviditetsutvinning: Når DeFi-applikasjoner lokker brukere til plattformen sin ved å gi dem gratis tokens. Dette har vært den mest summende formen for avkastningsoppdrett ennå.

• Komponerbarhet: DeFi-apper er åpen kildekode, noe som betyr at koden bak dem er offentlig for alle å se. Som sådan kan disse appene brukes til å “komponere” nye apper med koden som byggesteiner.

• Penge-lego: Å sette konseptet “komponerbarhet” på en annen måte, DeFi-apper er som Lego, leketøysblokkene barn klikker sammen for å konstruere bygninger, kjøretøy og så videre. DeFi-apper kan på samme måte snappes sammen som “penge-lego” for å bygge nye finansielle produkter.

Utlånsplattformer

Utlånsmarkeder er en populær form for desentralisert økonomi, som forbinder låntakere med långivere av kryptovalutaer. En populær plattform, Compound, lar brukerne låne kryptovalutaer eller tilby sine egne lån. Brukere kan tjene penger på renter for å låne ut pengene sine. Sammensatt setter renten algoritmisk, så hvis det er høyere etterspørsel etter å låne en kryptovaluta, vil rentene bli presset høyere.

DeFi-utlån er sikkerhetsbasert, noe som betyr at for å ta opp et lån, må en bruker sette opp sikkerhet – ofte eter, tokenet som driver Ethereum. Det betyr at brukere ikke gir ut identiteten sin eller tilhørende kredittpoeng for å ta opp et lån, og det er slik normale, ikke-DeFi-lån opererer.

Stabilecoin

En annen form for DeFi er stablecoins. Kryptovalutaer opplever ofte skarpere prissvingninger enn fiat, noe som ikke er en god kvalitet for folk som vil vite hvor mye pengene deres vil være verdt en uke fra nå. Stablecoins knytter kryptovalutaer til ikke-kryptovalutaer, for eksempel amerikanske dollar, for å holde prisen under kontroll. Som navnet antyder, har stablecoins som mål å bringe pris “stabilitet”.

Bemerkelsesverdige stablecoin inkluderer:

•Tether (USDT)

•USD-mynt (USDC)

•Binance USD (BUSD)

•Dai (DAI)

Prediksjonsmarkeder

En av de eldste DeFi-applikasjonene som bor på Ethereum er et såkalt “prediksjonsmarked”, der brukere satser på utfallet av en hendelse, for eksempel “Vil Donald Trump vinne presidentvalget i 2020?”

Målet til deltakerne er selvsagt å tjene penger, selv om prediksjonsmarkedene noen ganger bedre kan forutsi utfall enn konvensjonelle metoder, som avstemning. Sentraliserte prediksjonsmarkeder med gode meritter i denne forbindelse inkluderer Intrade og PredictIt. DeFi har potensial til å øke interessen for prediksjonsmarkeder, siden de tradisjonelt blir rynket på av regjeringer og ofte stengt ned når de kjøres på en sentralisert måte.

Vanlige spørsmål om desentralisert økonomi

  • Hvordan tjener jeg penger med DeFi?

Verdien som er låst inne i Ethereum DeFi-prosjekter har eksplodert, og mange brukere tjener angivelig mye penger.

Ved hjelp av Ethereum-baserte utlånsapper, som nevnt ovenfor, kan brukere generere “passiv inntekt” ved å låne ut pengene sine og generere renter fra lånene. Avkastningsoppdrett, beskrevet ovenfor, har potensial for enda større avkastning, men med større risiko. Det gjør det mulig for brukere å utnytte utlånsaspektet ved DeFi for å sette kryptoressursene sine i arbeid med å generere best mulig avkastning. Imidlertid har disse systemene en tendens til å være komplekse og mangler ofte åpenhet.

  • Er det trygt å investere i DeFi?

Nei, det er risikabelt. Mange tror at DeFi er fremtiden for finans, og at det å investere i den forstyrrende teknologien tidlig kan føre til massive gevinster.

Men det er vanskelig for nykommere å skille de gode prosjektene fra det dårlige. Og det har vært mye ille.

Ettersom desentralisert økonomi har økt i aktivitet og popularitet gjennom 2020, har mange DeFi-applikasjoner, for eksempel meme coin YAM, krasjet og brent, og sendt markedsverdien fra $60 millioner til $0 på 35 minutter. Andre DeFi-prosjekter, inkludert Hotdog og Pizza, møtte samme skjebne, og mange investorer mistet mye penger.

I tillegg er DeFi-feil dessverre fortsatt svært vanlige. Smarte kontrakter er kraftige, men de kan ikke endres når reglene er bakt inn i protokollen, noe som ofte gjør feil permanente og dermed øker risikoen.

  • Når vil DeFi gå mainstream?

Mens flere og flere mennesker blir trukket til disse DeFi-applikasjonene, er det vanskelig å si hvor de vil gå. Mye av det avhenger av hvem som synes de er nyttige og hvorfor. Mange tror at ulike DeFi-prosjekter har potensial til å bli den neste Robinhood, og trekker inn horder av nye brukere ved å gjøre økonomiske applikasjoner mer inkluderende og åpne for de som ikke tradisjonelt har tilgang til slike plattformer.

Denne finansielle teknologien er ny, eksperimentell og er ikke uten problemer, spesielt med hensyn til sikkerhet eller skalerbarhet.

Utviklere håper å til slutt rette opp disse problemene. Ethereum 2.0 kan takle skalerbarhetsproblemer gjennom et konsept kjent som sharding, en måte å dele den underliggende databasen i mindre deler som er mer håndterbare for individuelle brukere å kjøre.

Hvordan vil Ethereum 2.0 påvirke DeFi?

Ethereum 2.0 er ikke en panacea for alle DeFis problemer, men det er en start. Andre protokoller som Raiden og TrueBit er også i gang med å håndtere Ethereums skalerbarhetsproblemer ytterligere.

Hvis og når disse løsningene faller på plass, vil Ethereums DeFi-eksperimenter ha en enda bedre sjanse til å bli ekte produkter, potensielt til og med å gå mainstream.

Bitcoin som DeFi

Mens Ethereum er topphund i den desentraliserte finansverdenen, deler mange talsmenn for Bitcoin målet om å kutte mellommannen ut av mer komplekse finansielle transaksjoner, og de har utviklet måter å gjøre det på ved hjelp av Bitcoin-protokollen.

Selskaper som DG Labs og Suredbits jobber for eksempel med en Bit coin DeFi-teknologi kalt discreet log contracts (DLC). Nedlastbart innhold tilbyr en måte å utføre mer komplekse finansielle kontrakter, for eksempel derivater, ved hjelp av Bitcoin. Et brukstilfelle av nedlastbart innhold er å utbetale bitcoin til noen bare hvis visse fremtidige betingelser er oppfylt, for eksempel, hvis Chicago White Sox-laget vinner sin neste baseballkamp, vil pengene bli utlevert til vinneren.

banner
crypto & nft lover

Johnathan DoeCoin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar.

Follow Me

Top Selling Multipurpose WP Theme

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

banner

Leave a Comment